kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Beyond Leidsche Rijn - Nomads in Residence

Het tijdelijke kunstenaarsverblijf Nomads in Residence, dat zich bevindt naast boerderij Den Engh in de Utrechtse vinex-wijk Leidsche Rijn, is een mysterieuze verschijning. Het Rotterdamse kunstenaarsduo Bik VanderPol (Liesbeth Bik en Jos van der Pol) heeft in samenwerking met Korteknie Stuhlmacher architecten gekozen voor een mobiele woon-werkruimte. Het is een containervormige ruimte met afmetingen van 18 meter lang, 4 meter breed en ruim 3 meter hoog: de maximale maat die via de openbare weg vervoerd kan worden. Het interieur bestaat uit een langgerekte ruimte, die door middel van een houten schuifwand kan worden verdeeld in verschillende binnen- of buitenruimten. Een deel van het dak is van binnenuit toegankelijk als dakterras. Het gebouwtje is vervaardigd uit naaldhout en aan de buitenkant zwart geteerd waardoor het fluoriserend witte huisnummer niet te missen valt. Hoewel Nomads in Residence op het eerste zicht aandoet als een hermetisch zwarte doos, kan deze verrassend uitnodigend worden wanneer kleppen en luifels uitgevouwen worden tot terras of podium. Terwijl het licht naar binnen stroomt strekt de ruimte zich naar buiten uit. Deze visuele en ruimtelijke wisselwerking symboliseert het primaire doel van de kunstenaars, namelijk het bereiken van sociale interactie. Ze maken geen kunst in reguliere betekenis maar creëren sinds 1995 ruimten, gebeurtenissen, ontmoetingen en confrontaties met kennisuitwisseling als doel. De locale context is hierbij overwegend het uitgangspunt. Met de parasite Nomads in Residence wordt hun ideologie tastbaar in de vorm van een gastatelier voor kunstenaars.

Nomads in Residence fungeert als vaste basis voor Action Research, een onderdeel van het scenario Beyond, een meerjarig kunstenplan voor de vinex-locatie Leidsche Rijn van de gemeente Utrecht in samenwerking met SKOR. Action Research bestaat voornamelijk uit kleinschalige projecten waarin kunstenaars op directe wijze de mogelijkheden aftasten van de vinex-locatie. Het is vanuit Nomads in Residence dat de kunstenaar het veld betreedt en de bewoners met zijn of haar project uitnodigt tot dialoog. Maatschappelijke interactie, dat is de opgave voor iedere gast van dit verblijf. Maar hoe reageert het publiek – de wijk – op de interventies in haar leefomgeving? In september 2004 werd dit onderzocht door de Sloveense kunstenaar Apolonija Sustersic (1965), die met haar project Cinema/Studio het gastenverblijf omtoverde tot buurtbioscoop. Tijdens de zomertentoonstelling Parasite Paradise (2003) in Leidsche Rijn, fungeerde Nomads in Residence als tijdelijk kunstenaarsverblijf voor (oud) deelnemers van tweede fase-opleidingen die hier aan hun individuele projectvoorstellen voor Leidsche Rijn werkten. In navolging van parasite-buurthuis De Parasol, heeft ook deze mobiele ruimte een vaste plek gekregen in het dagelijks leven van Leidsche Rijn. (SV)


foto: Ralph K√§mena


foto: J. van der Pol

Kunstenaars: