kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Voor de bijen

Het voormalige oostelijk havengebied van Amsterdam is in de afgelopen jaren veranderd van een bedrijvig industrieterrein in een bruisende woonomgeving. Het daarin gelegen Rietlandpark is een belangrijk verkeersknooppunt waar fietsers, automobilisten, treinen en trams; langs, onder en boven elkaar vloeien. Naast dit drukke verkeersplein staat een indrukwekkend 16 meter hoog kunstwerk van Frank Mandersloot (1960). Voor de bijen bestaat uit vier reusachtige, bovenop elkaar gestapelde tafels. Onder de derde tafel hangen acht bijenkasten. De bijen zullen aangeven hoe het met de bewoners van Amsterdam gesteld is. Als de bijen uit de stad verdwijnen, betekent dit dat de natuur in de omgeving is uitgestorven.

Het werk van Frank Mandersloot kenmerkt zich door het gebruik van simpele weerbarstige materialen. Vaak staan zijn ontwerpen dicht bij de natuur; bijvoorbeeld in zijn schets van een houtvuur. Ook speelt Mandersloot graag met geometrie, zoals met Voor de Bijen het geval is. De kunstenaar heeft in de laatste vijftien jaar aan veel groepstentoonstellingen deelgenomen (onder andere De Grote Verbeelding, Den Haag 2003). Ook geeft hij lessen op de Rietveldakademie en het Sandberg Instituut.

Mandersloot liet zich inspireren door een uitspraak van de conceptuele kunstenaar Lawrence Weiner. Tijdens een bezoek aan Amsterdam, beschreef deze de stad als een enorme tafel, omdat de hele infrastructuur en bebouwing rust op palen. In het begin waren het houten palen. Tegenwoordig worden deze van beton vervaardigd. Vandaar ook dat de tafels van diezelfde materialen zijn gemaakt.
De verschillende niveaus refereren eveneens aan de verschillende hoogtes waarop het verkeer voorbij stroomt. Naast de halte Rietlandpark ligt de Piet Hein tunnel. Het werk markeert de route van de recent aangelegde IJtram, de snelweg tussen het Amsterdam Centraal Station en de nieuw aangelegde wijk IJburg.
Imkers zijn de enigen die toegang tot de bijenkasten hebben. In de tafel zit een met afstandsbediening bestuurbare trap. Stadsecologen zullen in de buurt beplanting aanleggen waar de insecten nectar vandaan zullen halen. Buren hebben spontaan contact opgenomen met de gemeente. Ze informeerden naar wat voor bij-vriendelijke soort bloemen zij het beste op het balkon kunnen zetten. (BV)


foto: Hans Scholten

Kunstenaars: