kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Speelboom

Eigenlijk zou Staatsbosbeheer het op een akkoordje moeten gooien met Jurgen Bey (1965), zodat elk bos in Nederland een stuk of wat boomstambanken van de vormgever zou tellen. In 1999 ontwierp Bey de boombank voor Droog Design, naar een heel simpel concept: een boomstam gekruist met de rugleuningen van antieke stoelen zodat geschakelde stoelen ontstaan. Philippe Stark was zo enthousiast over het ontwerp dat hij er meteen een plaatste in het Hudson Hotel in New York. Vanaf toen stroomden de opdrachten binnen.

Sinds 2004 heeft ook basisschool De Sterrekijker in Dordrecht een heuse Jurgen Bey op het schoolplein staan, zij het iets anders (lees: veiliger) van vorm. Een zes meter lange boomstam vormt hier de basis voor een tafeltje, stoelen en een kastje dat open en dicht kan. De Speelboom ligt op een bedje van houtsnippers, zodat spelende kinderen niet al te hard kunnen vallen.

Jurgen Bey ontwerpt vanuit de gedachte dat het bizar is om steeds weer nieuwe dingen te verzinnen. Liever werkt hij met gebruikte voorwerpen, objecten met een verleden, die hij kan combineren tot er een nieuwe invulling ontstaat. Zo is hij verantwoordelijk voor de bekende Lightshade-shade lamp, een ouderwetse kroonluchter of een schemerlamp die worden omhuld door een halfdoorzichtige koker van spiegelend plastic, en pas zichtbaar worden wanneer het licht aan gaat. Een ander beroemd werk is het Linnenkasthuis (2002), een overdekt hemelbed voor in de tuin, gemaakt van een oud linnenkastje, een tafel en wat dekens. Ook dit laatste ontwerp zou, na wellicht wat aanpassingen, uitermate geschikt zijn voor op een schoolplein of een kinderspeelplaats. De sprookjeswereld van Jurgen Bey sluit wonderwel aan bij de gedachtegang van kinderen. Zo blijkt ook uit een foto uit de Dordrechter wijkkrant De Sterrenburger, waar een leerling van De Sterrekijker in het kastje van de Speelboom is gekropen. (Merel Bem)


foto: CBK Dordrecht

Kunstenaars: