kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Any minute now, something will happen

Wie Almere zegt, denkt niet onmiddellijk aan het decor voor een film. Toch was dat precies wat Vanessa Hudig (1969) en Yeb Wiersma (1973) voor de Almeerse wijk Tussen de Vaarten in gedachten hadden. In 2004 organiseerden zij binnen het kunstproject Situaties in samenwerking met Museum De Paviljoens en in opdracht van de gemeente het project Any minute now, something will happen. Het was een grootschalig project waarin de bewoners van de stadswijk zelf een grote rol speelden. Een filmrol.
Tussen de Vaarten werd voor even het decor van een Hollywoodproductie, de alledaagse handelingen van de bewoners kregen een extra lading doordat ze door de kunstenaars op video werden vastgelegd, onder begeleiding van een speciaal voor het project gecomponeerde soundtrack.

Dit soort kunstprojecten, noem het ‘sociale sculptuur’ (naar het voorbeeld van de Spaanse Alicia Framis die met haar kunst iets wezenlijks wil betekenen voor haar publiek), zijn de laatste jaren een traditie aan het worden in Nederland. Ze duiken voornamelijk daar op waar in een paar jaar tijd compleet nieuwe stadswijken uit de grond worden gestampt en waar bestuurders ervoor willen zorgen dat de bewoners zich snel thuis gaan voelen. Dat ze beseffen dat ze deel uitmaken van een groep, en zich gaan wortelen.

Het ‘gevaar’ dat schuilt in deze kunstwerken is dat het uiteindelijke resultaat ervan onzichtbaar dreigt te blijven, omdat ze vaak bestaan uit eenmalige performances of publieksacties. Met deze vraag zien veel kunstenaars zich geconfronteerd: zijn deze projecten nog herkenbaar als beeldende kunst? Het residu van Any minute now, something will happen van Hudig en Wiersma bestaat uit een ‘souvenir’, een leporelloboekje met ansichtkaarten waarop stills uit de opgenomen videofilms te zien zijn, en een cd’tje met daarop de soundtrack. Maar het belangrijkste eindresultaat moet blijken uit de toegenomen betrokkenheid van de bewoners van Tussen de Vaarten bij hun wijk. (Merel Bem)

Yeb Wiersema en Vanessa Hudig, Any Minute 
Now, Something Will Happen (2004), 
leporello en cd
Yeb Wiersema en Vanessa Hudig, Any Minute Now, Something Will Happen (2004), leporello en cd
foto: Yeb Wiersma

Yeb Wiersma & Vanessa Hudig, Any Minute
Now, Something Will Happen (2004),
Yeb Wiersma & Vanessa Hudig, Any Minute Now, Something Will Happen (2004),
foto: Heidi Vogels

Kunstenaars: