kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

FlatRap

Hieke Pars (1952) was ooit, voordat ze beeldend kunstenaar werd, ruim tien jaar werkzaam als buurtwerker en migrantenopbouwwerker. Dat verklaart wellicht haar liefde voor het werken in de openbare ruimte, en dan het liefst in stedelijke gebieden die voortdurend onderhevig zijn aan veranderingen: de stadsvernieuwingsbuurten.

Haar project FlatRap uit 2004, ontstaan naar aanleiding van een opdracht van de gemeente Zaandam, vond plaats in hoogbouwflat de Perim. De Turkse, Marokkaanse en Afghaanse jongeren die hier wonen vertelden Pars over hun leven in de flat, de buurt, de stad, over vriendschap en toekomstdromen Naar aanleiding van die verhalen draaiden ze gezamenlijk een rap in elkaar. Die brachten ze vervolgens voor de omwonenden met megafoons vanaf de balkons van de flat ten gehore. Pars nam de vertoning met camera op. De film die de naam FlatRap kreeg ging in 2004 in première in het Rotterdamse Witte de With/TENT. De Perim was een jaar eerder ook al het decor voor een project van Pars. Toen klopten de flatbewoners allen op hetzelfde moment vanaf het balkon hun kleden uit. Ook deze performance werd op film opgenomen (Zaanse Kleden, 2003).


Pars’ kunstwerken zijn meestal van korte duur, en ze worden niet allemaal met de camera vastgelegd. Ze werkt vaak met ‘ongrijpbare’ materialen, zoals geluid, projecties en licht, bijeengebracht in projecten die niet zozeer voor het grote kunstpubliek bestemd zijn, als wel voor de direct betrokkenen van de wijk waar de kunstenaar op dat moment werkt: de kinderen op straat, toevallige passanten, postbodes, winkeliers, buurtbewoners. Niet zelden zijn het slechts foto’s of geluidsfragmenten die herinneren aan dat wat zij organiseerde, zoals van de fanfare die ze in 2002 door de dichtgetimmerde Puntstraat in Rotterdam liet marcheren. Voor Pars is het belangrijk dat zij mensen voor even hun alledaagse woonomgeving met andere ogen kan doen bekijken. (Merel Bem)

FlatRap
FlatRap
foto: Hieke Pars

FlatRap
FlatRap
foto: Hieke Pars

FlatRap
FlatRap
foto: Hieke Pars

Kunstenaars: