kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zonder titel

Bedrijventerrein Achtersluispolder heeft een facelift nodig, besloot een paar jaar geleden de gemeente Zaanstad. Dus snel het project Duurzame Revitalisering Achtersluispolder in het leven geroepen om modernisering van het terrein te realiseren. Nieuwe verlichting, betere bewegwijzering, groenvoorziening, afvalbakken – en beeldende kunst natuurlijk. Papierrecyclingbedrijf De Vries nodigde kunstenaar Gerald van der Kaap (1959) uit om een kunstwerk te maken voor de gevel van zijn loods. Sinds 2004 hangt aan die gevel een meterslange fotocollage, waarvoor Van der Kaap oud papier in verschillende vormen en kleuren fotografeerde. En van heel dichtbij, zodat de uitvergrote papierstructuren doen denken aan delen van oude Maya-ruïnes.

Gerald van der Kaap is een ongrijpbare kunstenaar. Zijn werken zijn uiteenlopend van vorm, zodat soms niet meteen duidelijk is dat ze van zijn hand komen. Hij wordt gezien als degene die de nieuwe media als belangrijk onderdeel van de beeldende kunst in Nederland introduceerde, en een basis legde voor multimedia kunstenaars als Geert Mul. Van der Kaap is, net als Mul, vj (werkzaam onder de naam 00-Kaap). Hij voerde shows op tijdens evenementen als Heineken Night Live in Ahoy in Rotterdam (1999), waar hij werd begeleid door een tachtigkoppig symfonieorkest. Daarnaast verwierf hij bekendheid als fotograaf, met een voorliefde voor China. Zijn foto’s zijn in diverse bekende collecties terug te vinden. Ook ontwierp hij verschillende nieuwe media installaties in de openbare ruimte, zoals The Automatic Veejay Machine voor muziektempel 013 in Tilburg. Hierbij vergeleken is zijn fotocollage voor de papierfabriek in Zaanstad een redelijk klassiek werk. Het doet denken aan een fries van een oude Griekse tempel, een idee dat nog wordt versterkt door het steenachtige uiterlijk van het kunstwerk. Maar wie goed kijkt, zal het werk, met een afbeelding van een Buddha en een fragment uit een Chinese krant, toch herkennen als ‘een echte Van der Kaap’. (Merel Bem)

fotocollage gerald van der Kaap
fotocollage gerald van der Kaap
foto: Gerald van der Kaap

Kunstenaars: