kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Time Warp

Mensen moeten meer op bomen gaan lijken. Van die gedachte lijken de Nederlandse overheid en de daarbij behorende kunstadviescommissies de laatste jaren uit te zijn gegaan wanneer ze zich bogen over opdrachten voor nieuwe kunst in de openbare ruimte. Dat is niet zo gek, want er zijn de laatste tijd nogal wat spiksplinternieuwe (vinex)wijken en steden ontstaan, plekken waar van de ene op de andere dag mensen wonen die, het liefst gezamenlijk, een toekomst én een geschiedenis moeten opbouwen. Die moeten wortelen in de omgewroete aarde, net als een boom die zijn tentakels zo ver mogelijk laat uitwaaieren in de grond.

Dat hadden Erwin Driessens, Maria Verstappen en Arnold Holleman dus goed begrepen, toen zij in 2003 van de gemeente Rotterdam (het CBK) de opdracht kregen een kunstwerk te realiseren voor het nieuw gebouwde W.G. Witteveenplein aldaar. Het moest iets met water en/of licht zijn, en het moest uiteraard inspelen op de prille geschiedenis van de bewoners van het plein. ‘Een boom’, bedachten Driessens/Verstappen (de twee kunstenaars opereren dikwijls als duo) en Holleman vervolgens. Simpel, maar effectief.
Ze lieten een vijftien meter hoge Liquid Amberboom van zestig jaar oud midden op het plein plaatsen, en doopten hun kunstwerk Time Warp. Een stuk geschiedenis tussen de nieuwbouw en de dunne, pas aangeplante stammetjes die pas over een paar jaar boom mogen heten, en die nu samen met hun grote broer verder groeien. De kweker van de Amberboom heeft de wortels elke drie jaar gesnoeid, zodat ze niet helemaal onder het plein verdwijnen, maar recht naar beneden groeien, als een appelboor de grond in.

Tegelijkertijd met de groei van de boom groeit op het internet een website met informatie over het project. Met verhalen en achtergronden en een paar wonderschone filmpjes waarin de boom figureert in langzaam verglijdende landschappen. www.witteveenplein.com (Merel Bem)

Time Warp bij oplevering
Time Warp bij oplevering
foto: CBK Rotterdam

ideaalbeeld van het plein in 2023
ideaalbeeld van het plein in 2023
foto: CBK Rotterdam

Kunstenaars: