kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Big Funnelman

Big Funnelman heet de rode figuur die sinds 2004 langs de A27 bij Breda enigszins ongemakkelijk op een trap van stenen en gras ligt. Hij doet denken aan een gans die wordt volgestouwd met maïs opdat hij een zo groot mogelijke lever ontwikkelt. De figuur heeft een trechter in zijn mond, en hij lijkt willoos achterover te leunen, de armen gespreid. De ‘Grote Trechterman’ is een product van Atelier van Lieshout (AVL), het bekendste kunstenaars-, vormgevers- en architectencollectief van Nederland, dat in 1995 werd opgezet door kunstenaar Joep van Lieshout. AVL is verantwoordelijk voor een aanzienlijk aantal (mobiele) bouwwerken, sculpturen en meubels in ons land en in het buitenland, zoals de Modular House Mobile uit 1996, de wc’s in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (1998), en de draagbare abortuskliniek voor Women on Waves (2001). In 2001 werd AVL-Ville opgericht, een zogenaamde multidisciplinaire ‘vrijstaat’ in het havengebied van Rotterdam, een plek waar alle activiteiten samenkomen.

Big Funnelman behoort tot de serie beelden die Atelier van Lieshout recentelijk realiseerde. Die behelst menselijke figuren van kleurrijk polyester in allerlei houdingen, van vrolijk tot minder vrolijk, zoals twee lange AVL-Men die elkaar hartelijk begroeten op een grasveldje in Knokke, België, of een bruine figuur die ligt te sterven en zich met zijn laatste krachten probeert op te richten, op zo’n zelfde veldje in Gent. Naast de menselijke figuren behoren ook menselijke organen van polyester – hart, hersenen, lever en mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen – tot de recente serie beelden.
Het fleurige polyester is inmiddels een handelskenmerk geworden van Atelier van Lieshout. Het materiaal werd van begin af aan gebruikt voor de producten van het collectief, omdat het ‘praktisch, ongecompliceerd en substantieel’ oogt. Het maakt dat de trechterman langs de A27 onmiddellijk herkenbaar is als ‘een AVL-mannetje’, zo herkenbaar als het poppetje van Michelin. (Merel Bem)


foto: Tanya Bonakdar

schetsontwerp
schetsontwerp
foto: Gemeente Breda

Kunstenaars: