kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Parkpodium

Je huiskamer als theaterzaal èn als bühne. Dat is de gedachte die Observatorium inspireerde bij het ontwerpen van een ‘muziektent’ voor de Amersfoortse Vinexwijk Vathorst. De muziektent moest een plek krijgen in het eerste gerealiseerde park in Vathorst, het Park van de Tijden, en is een geschenk aan de bewoners van projectontwikkelaar Heijmans BV. Het ontwerp kreeg de naam Parkpodium en werd onder massale belangstelling onthuld op 15 juni 2004, namelijk door de bewoners de gelegenheid te geven er op een groot scherm de eerste EK-wedstrijd van Oranje, nota bene tegen Duitsland, te volgen.

Observatorium nam als uitgangspunt voor het Parkpodium de plattegrond en de grote glazen schuifpuien van vier woonkamers die grenzen aan het Park van de Tijden. Die doen denken aan de loge van een theater, of skyboxen van een stadion. Door de plattegronden van de vier huiskamers een op een te verplaatsen naar het park, wordt het privé-domein openbaar, wordt de zaal de bühne, kun je tegelijkertijd kijken en bekeken worden. De omlijstingen van de schuifpuien zijn ook meeverhuisd en markeren de verschillende manieren waarop de posities van bühne en zaal kunnen wisselen. De vier podia zijn speels ten opzichte van elkaar gegroepeerd, deels in het water, deels op het land, en worden doorsneden door een fietspad. Hierdoor maakt het Parkpodium verbindingen met het landschap en met het ‘dagelijkse leven’.
Om de bewoners het gevoel te geven dat het Parkpodium echt een verlengstuk van hun huis is en hen uit te nodigen op welke wijze dan ook actief gebruik te maken van het podium, zijn bij de onthulling van het kunstwerk 400 klapstoelen uitgedeeld. Bewoners van Vathorrst verzorgen zelf de programmering van het Parkpodium. Jaarlijks vinden er onder meer een muziekfestival plaats met jeugdbands en jeugdkorpsen en een Jaardag.
Stichting Observatorium is een samenwerkingsverband van kunstenaars dat bij kunstopdrachten uit gaat van het motto ‘tijd en ruimte voor aandacht’. Het gezelschap ontwierp eerder podia voor Hoeksche Waard en Den Haag. (MW)


foto: Vario Mundo

Kunstenaars: