kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zonder titel

De WRA Groep (Werkvoorziening Regio Amsterdam) heeft ruim 3000 mensen met een handicap in dienst. Zij werken bij de WRA, of op de reguliere arbeidsmarkt. Maria Roosen (1957) vertaalde de positieve benadering, bijzondere aandacht voor de individuele mens en de hartelijkheid van de organisatie, in een ‘boeket’ aan de muur in de hal van het gebouw. In samenwerking met een glasblazer maakte Roosen 35 gekleurde glazen objecten die ontleend zijn aan bloemvormen. Echter, geen enkel mens is hetzelfde, en daarom de bloemen die Roosen maakte ook niet: sommige zijn groot en uitbundig, andere kleiner, bescheidener of hangen slap naar beneden. Een enkele moet zelfs nog uit de knop komen. De bloemen zijn bevestigd op een wand met als ondergrond in zachtgroen een raster dat is ontleend aan de maten van het gebouw. Zo vormen de bloemen gezamenlijk een kleurrijk boeket zonder dat de individuele bloem daarin verloren gaat.

Maria Roosen werkt vanuit diverse thema’s, van vruchtbaarheid en vriendschap tot en met vergankelijkheid. Deze thema’s komen vaak tot uiting in bolvormige gekleurde objecten van glas (kannen, bollen, ogen, spermatozoïden, borsten) waarbij ze bij de vervaardiging intensief samenwerkt met glasblazers. Als een zaadje dat gaat groeien, krijgt haar idee vorm in de handen van de ambachtsman. (MW)


foto: Kunst en Bedrijf

Kunstenaars: