kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Hoftoren

Elf nationale en internationale kunstenaars maakten via de percentageregeling van de Rijksgebouwendienst een kunstwerk voor de Hoftoren in Den Haag, het onderkomen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat is ontworpen door het internationaal gerenommeerde architectenbureau Kohn Pedersen Fox. De bijdragen van de fotografen en kunstenaars raken allemaal op een bijzondere wijze aan het werkterrein van het ministerie. Jeroen Doorenweerd (1962) wil met Veldwerk het contrast zichtbaar maken tussen de binnenwereld van de Hoftoren en de dagelijkse praktijk daarbuiten. Op een groot plasmascherm in het Grand Café op de begane grond worden rechtstreeks beelden en geluiden weergegeven die zijn opgenomen met een webcamera ergens in ‘het veld’. De locatie van de camera wisselt jaarlijks. Zo waren er beelden te zien van de dansstudio van de Fontys Dansacademie in Tilburg en van een praktijk- en onderzoekscentrum voor biologische melkveehouderij.

Van de binnentuin werd door Observatorium letterlijk een kantoortuin gemaakt door er 24 bureaus, voorzien van bureauverlichting, en aangevuld met weerbestendige krukjes te plaatsen. Tuinarchitect Copijn paste het ontwerp van paden en beplanting hier op aan. Observatorium speelt met dit concept in op de tegenstelling werk (negotium) en vrije tijd (otium) en zet zo aan tot reflectie op de werksituatie van de ambtenaren van het ministerie. Tegelijkertijd is het een echte bruikbare werkplek in de buitenlucht.

Uit de serie The Family of Man maakte fotograaf Bert Sissingh (1956) een selectie van vijf foto’s voor de vergaderzalen op de derde tot en met de zevende verdieping. Sissingh werkt sinds 1996 aan fotoseries waarin hijzelf en zijn bejaarde ouders figureren in alledaagse huiselijke situaties. Deze nauwkeurig geënsceneerde en op het eerste gezicht eenvoudige voorstellingen dragen allerlei betekenissen in zich. Ze verwijzen naar de schilderkunst, waaronder Johannes Vermeer en Jan Steen, naar Sigmund Freud en naar het postmoderne denken van onder andere Claude Lévi-Strauss en Roland Barthes. Echter, zo bleek, ook al is de opdrachtgever het Ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dat garandeert niet vanzelfsprekend begrip voor cultuur. Als eerste werd uit de vergaderzaal op de vijfde verdieping – die van minister en staatssecretaris – de foto La ville détruite, 2003 verwijderd. De foto zou te confronterend zijn; Sissinghs vader figureert erop gekleed in slechts een onderbroek. Uiteindelijk zijn alle foto’s van Sissingh, die in hun aard intiem en integer zijn, verplaatst en hangen nu op een gang. (MW)

Veldwerk
Veldwerk
foto: Jeroen Doorenweerd

Bert Sissingh, La ville détruite 2003, courtesy Cokkie Snoei.
Bert Sissingh, La ville d├ętruite 2003, courtesy Cokkie Snoei.
foto: Bert Sissingh

Veldwerk
Veldwerk
foto: Jeroen Doorenweerd

Veldwerk
Veldwerk
foto: Jeroen Doorenweerd

Kunstenaars: