kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zonder titel

Voor de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in Utrecht maakte het kunstenaarsduo Sylvie Zijlmans (1964) en Hewald Jongenelis (1962) een drietal werken dat de menselijke maat in dit overweldigende kantoorgebouw terugbrengt. Onderdeel van dit driedelige kunstproject is de herplaatsing van negen gebrandschilderde ramen van Joep Nicolas (1897-1972) uit het voormalige kantoor van de SVB in Amsterdam. Deze ramen zijn illustratief voor de veranderde opvattingen in de sociale dienstverlening. Waar Nicolas beroepsgroepen verbeeldde, leggen Zijlmans en Jongenelis, geheel in lijn van het huidige beleid van de SVB, de nadruk op het individu. Zij plaatsten de monumentale ramen van Nicolas elk in een afzonderlijk frame voor een grote witte wand. Daarachter hangen, zichtbaar aan lange draden, gloeilampen; achter elk hoofd dat in de afbeelding te zien is, hangt er een.

De mens als individu komt ook tot uitdrukking in 14 grote kleurenfoto’s van zwevende personen tegen een felgekleurde achtergrond. De portretten, waarvoor ook medewerkers van de SVB poseerden, zijn geprint op transparant materiaal en gemonteerd op de hellende glasgevel van de entree van het gebouw. Zo vormen ze een hedendaagse tegenhanger van de ramen van Nicolas.
Het derde deel van dit kunstproject brengt de menselijke maat in de meest fysieke zin in beeld. Voor het gigantische kantorencomplex plaatsten de kunstenaars een klein gebouwtje dat uit niets meer is opgebouwd dan zes deuren en een verlichte koepel. De organisch gevormde deuren zijn uit aluminium gegoten en hebben dezelfde afmetingen als een standaard deur. Het koepeltje heeft transparant gekleurde ramen, die dag en nacht verlicht worden. De kleuren van de koepel verwijzen naar de gekleurde achtergronden van de foto’s op de voorgevel; de deuren naar wat een kantoorgebouw in feite is: een plek waar mensen komen en gaan. De deuren van het gebouwtje staan overdag wagenwijd open, en zijn ’s avonds en ’s nachts gesloten. Dan straalt het gekleurde licht verwachtingsvol door de koepel.

In de werken die Zijlmans en Jongenelis realiseren voor instellingen geven zij vaker medewerkers (of leerlingen) van de betreffende organisatie een bepaalde rol. Daarmee maken zij een verbintenis tussen de realiteit van alledag en een wereld van verbeelding. (MW)


foto: Zijlmans en Jongenelis


foto: Zijlmans en Jongenelis


foto: Zijlmans en Jongenelis


foto: Zijlmans en Jongenelis

Kunstenaars: