kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Postkantoor

Postzegels zijn soms ware kunstwerken, maar dat een postkantoor annex leeszaal dat zelf ook kan zijn bewijzen Gabriel Lester (1972) en Jennifer Tee (1973). Voor de bewoners van Zorgcentrum Beatrix in Culemborg ontwierpen ze een monumentale ruimte die zich het beste laat omschrijven als ‘communicatieruimte’. Er is sjiek mahoniehouten meubilair dat de sfeer van een sociëteit ademt. Elke bewoner heeft er zijn postvakje, kan er brieven schrijven, bezoek ontvangen of gebruik maken van de speciale bibliotheek. Werkelijk alle objecten in deze open ruimte hebben te maken met communicatie, briefwisseling en beleving: een klok wordt met licht aangestuurd, een vitrine toont oude objecten van bewoners en in de bibliotheek staan boeken met beroemde correspondenties, zoals brieven van Elsschot, Kafka, Slauerhoff en A.F.Th. van der Heijden.
Samen met grafisch ontwerper Richard Niessen ontwierpen de kunstenaars alle grafische elementen voor in de ruimte, zoals een logo voor het verzorgingstehuis, briefpapier, kaarten en stempels. De vogel in het logo houdt het midden tussen een vredes- en een postduif, en is opgebouwd uit grafische modules. Het beeldmerk is gezeefdrukt op de vloertegels in het postkantoor en komt op alle briefpapier en kaarten terug.

Omdat de aanbouw van het zorgcentrum door de aanwezigheid van een kruidenier, kapper en café het karakter van een overdekt dorpsplein heeft, stelden Tee en Lester voor deze communicatieruimte te ontwerpen. Het werk kon daarmee volledig worden ingebed in het dagelijks leven van de cliënten. Kenmerkend voor het werk van Tee en Lester is de grote mate van toegankelijkheid en het centraal stellen van het publiek. Hun spel met feit en fictie eindigt hier in een volledig getransformeerde ruimte van hoge artistieke waarde, die tevens zeer toegankelijk en bruikbaar is. De veelal demente bewoners kunnen hier hun persoonlijke verhalen, herinneringen of dagelijkse beslommeringen communiceren. Op een meer abstract niveau zal Postkantoor voor hun bezoekers betekenis krijgen als ontlokker van weemoed en verlangen naar contact. (SKOR/VH)

www.gabriellelester.com
www.teeteetee.nl

Beatrix Postkantoor
Beatrix Postkantoor
foto: Gert Jan van Rooij

 Beatrix Postkantoor
Beatrix Postkantoor
foto: Gert Jan van Rooij

Postkantoor Beatrix
Postkantoor Beatrix
foto: Gert Jan van Rooij


foto: Gert Jan van Rooij

Kunstenaars: