kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Coloured Fog Project

Ann Veronica Janssens (1956) desoriënteert in haar werk vaak de waarneming van de toeschouwer. Wat is dit? Hoort dit wel hier? Tegelijkertijd wordt bij de kijker de ervaring van de locatie versterkt. Coloured Fog Project is ook zo'n werk. Op het veld rondom de psychiatrische instelling De Geestgronden verschijnt af en toe een mistige wolk, die zijn weg zoekt over het terrein.
De Geestgronden is een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg met als oudste vestiging een klassiek psychiatrisch ziekenhuis in Bennebroek. Het complex stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw en is gebouwd in gematigde art-deco stijl. De bijzonder mooie paviljoens van het complex liggen rond een centrale vijver en bloementuin.
Janssens zag een kunstwerk voor zich in de vorm van een wolk, in wisselwerking met de twee waterpartijen op het terrein. In de lijn van de ‘mistwerken’ die zij eerder maakte in omsloten en vaak museale ruimtes, ontstaat hier in het park van Bennebroek een paar keer per dag een ware wolk. Het is een laaghangende wolk van geconcentreerde mist, die meestal wit is en soms roze. De wolk ontstaat onaangekondigd, verwaait en verdwijnt, om later weer opnieuw te verschijnen.

Het werk van Ann Veronica Janssens onttrekt zich meestal aan gangbare verwachtingen ten aanzien van een kunstwerk. Haar kunst bestaat uit bescheiden interventies die de kenmerken van een bestaande situatie en locatie benadrukken of in een ander licht stellen. Het is uniek dat een efemeer werk als dit buiten de museale context kon worden gerealiseerd. Er is geen bordje in het gras dat de kijker op een kunstwerk voorbereidt, en daarmee de gedachten in vaste banen leidt. In plaats daarvan zal de wolk menig toeschouwer verbazen, en een reeks aan vrije, associatieve gedachtes opwekken. (SKOR/VH)

 

Coloured Fog Project
Coloured Fog Project
foto: Joke Stoute

Kunstenaars: