kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

De Regenboog

In het boek 'Ziezo' van Bianca Stigter over het werk van Maria Roosen (1957) geeft de schrijfster een opsomming van ‘de dertien dingen die Maria Roosen heeft gedaan’. We lezen: “Een bol van bramentakken gerold. Glazen borsten laten blazen. Pantoffels voor de reus besteld. Penissen gekleid. Glazen kannen een truitje aangetrokken. Spiegelende borsten in een pruimenboom gehangen.
De wereld weerspiegeld in een zwarte glazen bol (…)" Alledaagse voorwerpen, lichaamsdelen of andere vertrouwde objecten weet Roosen op geraffineerde wijze te transformeren en zo iets vervreemdends mee te geven. Materiaalkeuze, schaalverandering of vervorming zijn middelen waarmee ze dit bereikt. Daarmee dicht ze de objecten een geheel nieuwe betekenis toe.
Voor het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis maakte ze een indrukwekkende installatie die ze de naam De Regenboog mee gaf. Deze ‘materialiseerde’ ze voor de gelegenheid in vierhonderd handgeblazen bollen in alle zeven spreekwoordelijke kleuren, plús honderdzeven tussentinten. Als een kleurige regenbui die tot stilstand is gekomen hangt de enorme zwerm glazen bollen in het bovenste gedeelte van de entreehal.

Wie zich wandelend onder dit kunstwerk gedachtes maakt over atmosferische fenomenen en de facetten van het licht wordt door de kunstenaar subtiel ook op een ander spoor gezet. Tussen de bollen hangt een aantal bedels van aluminium, gedeeltelijk bedekt met bladgoud. Het zijn voorwerpen van een alledaagse orde, zoals een sleutel, een pinguïn en een rookworst. Bedeltjes hangen meestal aan armbanden of halskettingen, waar ze functioneren als souvenirs van mooie momenten die je dicht op je huid en elke dag bij je kan dragen. Zo veranderen de glazen bollen in de kralen van een sieraad en brengen ze het hemelgewelf voor even terug naar een persoonlijk formaat. (SKOR/VH)

 

 De Regenboog
De Regenboog
foto: Luuk Kramer


foto: Luuk Kramer

Kunstenaars: