kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Face Your World

Bekijk, bestudeer en ontwerp je eigen woonomgeving. Dat is waar het langdurige project ‘Face Your World’ van kunstenaar Jeanne van Heeswijk (1965) in de kern over gaat. Ze laat jongeren hun eigen leefomgeving onderzoeken en geeft ze instrumenten om deze, als heuse stedebouwkundigen, te veranderen. Een belangrijk middel daarbij is de samen met V2_lab en Maaike Engelen ontwikkelde software ‘Interactor’. Deze biedt een actuele verbeelding van de buurt en de mogelijkheid om daar op een eenvoudige manier nieuwe ontwerpen in te maken. Je wordt daarbij geholpen door een virtuele stedebouwkundige.
In januari 2005 startte ‘Face Your World’ het traject StedelijkLab in de Amsterdamse deelgemeente Slotervaart. Van Heeswijk zocht hiervoor de samenwerking op met stedebouwkundige Dennis Kaspori.

Jeanne van Heeswijk bedacht ‘Face Your World’ in 2002 voor de stad Columbus in Ohio. Een stadsbus werd omgebouwd tot een digitale werkplaats voor kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar. Met de Interactor konden zij de digitale versie van hun leefomgeving omtoveren tot een uit hun eigen verbeelding ontsproten wereld. Na deze eerste ervaringen in Amerika werd een nieuwe versie van het softwareprogramma ontwikkeld voor leerlingen van de onderbouw van het VMBO, waarna het project in Slotervaart van start ging in het StedelijkLab, een tot ontwerpstudio verbouwde gymzaal. Leerlingen van de lagere school Professor Einstein en het Calvijn Junior College (VMBO) ontwierpen daar in 2005 een nieuw park, het Staalmanpark, van ruim 13.500 m2.
Dit gebeurde onder intensieve begeleiding van Van Heeswijk zelf, Dennis Kaspori, de ontwerpafdeling van het stadsdeel en externe deskundigen. De deelgemeenteraad keurde het ontwerp goed, en de bedoeling is dat het park medio 2009 wordt opgeleverd.
Kaspori en Van Heeswijk hebben hier een praktijkmodel ontwikkeld voor een stedebouwkundig proces waarbij buurtbewoners centraal staan. Kaspori spreekt van ‘inclusieve stedebouw’: een ontwerpproces waarin complexe vraagstukken als stedelijke vernieuwing, buurtparticipatie, en praktijkeducatie worden betrokken. (SKOR/VH)

 

Uitwerken tekeningen in de game
Uitwerken tekeningen in de game
foto: Dennis Kaspori

Ontwerp Staalmanpark  Face Your World StedelijkLab  Ontwerp: Bewoners Staalmanplein buurt Tekening: Dennis Kaspori  
Ontwerp Staalmanpark Face Your World StedelijkLab Ontwerp: Bewoners Staalmanplein buurt Tekening: Dennis Kaspori  
foto: AFK

Doe-bomen ontwerp
Doe-bomen ontwerp
foto: AFK

Overleg Voorlopig Ontwerp  Face Your World StedelijkLab
Overleg Voorlopig Ontwerp Face Your World StedelijkLab
foto: Gert Jan van Rooij

open dag StedelijkLab
open dag StedelijkLab
foto: Dennis Kaspori

Kunstenaars: