kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Allerzielen, Allicht

……de doden niet verzwijgen, maar vieren om wie ze waren en wat ze ons te vertellen hebben…

Op 30 oktober en 2 november 2005 (Allerzielen) vormde begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam het decor voor een unieke viering met licht, vuur en klank. De begraafplaats was twee avonden een sfeervolle ontmoetingsplek voor de levenden. Het stenen geheugen van de stad deed zijn verhaal. De energie, inspiratie en vitaliteit van de overledenen werd door kunstenaars, nabestaanden en bezoekers tot leven geroepen.

Ida van der Lee (1961) wilde met kunst  de traditie van Allerzielen (voor katholieken een dag van gebed voor alle mensen die heengingen maar nog niet in de hemel zijn beland) een nieuwe impuls geven. Geïnspireerd door de viering van Allerzielen in Mexico, waar de begraafplaatsen één keer per jaar veranderen in felverlichte “kermislocaties”, wilde van der Lee Allerzielen alhier een nieuwe impuls geven. Zij creëerde ruimte voor het collectieve gedenken naast het individuele.

Bezoekers van De Nieuwe Ooster waren niet alleen toeschouwer, maar ook deelnemer. Zij konden hun doden op collectieve plekken op manieren herdenken die bij hun doden pasten. Bij bijna dertig graven of plekken konden bezoekers zien hoe het herdenken was vormgegeven.Van der Lee betrok verschillende kunstenaars bij haar project. Zij hielpen nabestaanden om herinneringen en emoties om te zetten in beeld, tekst of geluid. Het was een bijzondere aanleiding voor de kring van de overledene om weer bij elkaar te komen, herinneringen op te halen en hun plek op de begraafplaats een nieuwe betekenis te geven.
Allerzielen Allicht is ook te beschouwen als een onderzoek om eigentijdse en collectieve rituelen te ontwikkelen en de dood een betere plek in het leven te gunnen.

Aan Allerzielen Allicht werkten mee:
Aris de Bakker, Fiona de Bell, Naomi Blindeman, Titia Bouwmeester, Wiel Conen, Nynke Deinema, Andre Dienske, Natasja van Eijk, Wiebje Goetjes, Lenneke van der Goot, Harm Hajonides , Marga van den Heuvel, Merel Huizinga, Anja Janssen, Sarah Jens, Erick de Jong, David Kuhlemeier, Robbert Lammertink, Ted van Leeuwen, Itie Langeland, Sanne Landvreugd, Gerry van der Linden, Max Linsen, Ruth Meyer, Ingrid Nordt, Hieke Pars, Inge Raadschelders, Jan van Schaik, Marja Sonneveld, Lidewij Spitshuis, Debbie Straver, Patrick Veerkamp, Jaap Velserboer, Marielle Videler, Dinne van der Vlis, Carina de Wit, Mattie van der Worm en vele vrijwilligers. (EK)

Begraafplaats De Nieuwe Ooster
Begraafplaats De Nieuwe Ooster
foto: Ida van der Lee


foto: Ida van der Lee


foto: Ida van der Lee


foto: Ida van der Lee

Kunstenaars: