kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

BijlmAIR. Artist in Residence Bijlmer

In de periode 2001-2004 nodigde het Centrum Beeldende Kunst Zuidoost (CBK Zuidoost) kunstenaars uit om een half jaar lang haar atelierwoning aan het Millingenhof in de Bijlmer te betrekken. In samenwerking met het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA) werd een commissie gevormd die kunstenaars selecteerde op basis van hun engagement met de openbare ruimte, de participatie met het publiek, de kwaliteit van het werk en de mate waarin zij zich op dat moment in binnen- en buitenland profileerden.

Alle deelnemers gaven via hun werk een beschouwing op het leven in de Bijlmer in al haar facetten. De wijze waarop liep echter zeer sterk uiteen. Natasja Boezem (1968) werkte in de tweede helft van 2004 in het gastatelier, en raakte daar gefascineerd door oude en nieuwe idealen van de Bijlmerbevolking. Witte bewoners belandden er in de jaren 70 vanuit een ideologie van gemengd wonen. Maar wat waren de dromen van de van oorsprong buitenlandse bewoners toen ze hun land verlieten? Boezem projecteerde twee video’s, waarin telkens een Bijlmerbewoner figureert, tegenover elkaar. Door de manier van presenteren lijken de personen met elkaar te praten. De vertellingen in de video-installatie die zij de titel ‘Atlantis’ meegaf, gaan over hun dromen en over of de Bijlmer hun nieuwe thuis is geworden.
Ook Julika Rudelius (1968) sloot haar werkperiode af met een videowerk. In ‘Your blood is as red as mine’ stelt ze discriminatie op basis van huidskleur aan de orde. “Onder die drie millimeter dikke huid heeft iedereen echt dezelfde kleur.” Het ontwerperscollectief Maurer United Architects maakte de publicatie ‘Bijlmerscope’, een onderzoek naar informele economie met daarin bevindingen en aanbevelingen. Tegelijkertijd geven ze architecturale suggesties over de herinrichting van de Bijlmer. Geheel in stijl wordt de publicatie informeel ‘verkocht’: je kunt hem ruilen tegen een ander boek.   

Het project ‘BijlmAIR. Artist In Residence Bijlmer’ is opvallend omdat er voor een langdurige periode radicaal werd gekozen voor de wat meer hoogdrempelige hedendaagse kunst, op een plek waar de bewoners tot dan toe gewend waren aan meer traditionele vormen van kunst. De vorm, een residency, is daarbij een geschikte manier om publiek met nieuwe vormen van kunst te confronteren. Het intrigeert nu eenmaal bij voorbaat om een kunstenaar aan het werk te zien.
Het nieuwe vierjarige residenceprogramma van CBK Zuidoost richt zich op pas afgestudeerde kunstenaars, waarvoor de samenwerking is opgezocht met kunstacademies in Amsterdam, Arnhem, Enschede en Rotterdam. Andere deelnemers aan het residenceprogramma 2001-2004 waren: Graham Harwood, Gijs Müller, Tracy Mackenna en Edwin Janssen, Gillion Grantsaan en Hentie van der Merwe. (VH)


foto: Julika Rudelius


foto: Maurer United Architects


foto: Natasja Boezem

Kunstenaars: