kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Beyond Leidsche Rijn - Action Research

 Om zo direct mogelijk te kunnen werken en al in een vroeg stadium van Beyond de aandacht van het publiek te trekken is het programmaonderdeel Action Research bedacht. Kunstenaars kunnen vanuit Action Research aan de slag met tijdelijke projecten en snelle interventies. Het experiment en het hier en nu van Leidsche Rijn als een gemeenschap in opbouw staan hierbij centraal.

De Sloveense kunstenaar Apolonija Sustersic (1965) is geïnteresseerd in aan stedenbouw verwante vraagstukken als: hoe komt een ervaring van stedelijkheid tot stand? Wat kenmerkt het suburbane (gezins)leven en welke sociale en economische factoren spelen een rol bij het ontstaan van culturele voorzieningen? In september 2004 verbleef Sustersic drie weken in Nomads in Residence, een door Bik Van Der Pol en Korteknie Stuhlmacher ontworpen tijdelijk gastatelier. Zij gebruikte deze periode om erachter te komen hoe moeders met kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar hun nieuwe woonomgeving ervaren. Hiervoor maakte ze van het gastverblijf zowel een woonruimte als een filmzaal, werkruimte en ontmoetingsruimte. Door middel van een programma van animatiefilms kwam ze op woensdag- en zaterdagmiddag in contact met de moeders en de kinderen. Ze organiseerde workshops animatiefilms maken voor kinderen en ontving deskundigen op het gebied van onder meer stedenbouw en genderproblematiek. (MW)


foto: Apolonija Sustersic

Kunstenaars: