kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Kunstcollectie Wilhelmina Kinderziekenhuis

De beeldengroep die kunstenaar Rob Birza (1962) in 1998 voltooide voor het Wilhelmina Kinderziekenhuis is bijna vanuit het hele gebouw te zien. Ze staat in de binnentuin van het ziekenhuis en steekt met zijn lichte kleur af tegen het donkerrrode gebouw. Ook vanuit de raampartijen in de centrale hal zijn ze goed zichtbaar. De draak Zizo is zo lang dat het lijkt alsof slechts delen van zijn lichaam te zien zijn, de rest van zijn golvende lijf bevindt zich onder de grond. 's Nachts lichten zijn ogen rood op. Zizo wordt in de tuin vergezeld door twee ‘Zandmannetjes’, die bij de watertafel staan, en door een bijna negen meter hoge mansfiguur. Voor Birza, die een scala aan disciplines hanteert, waren monsters ook al een thema in de schilderijenserie 'Cosy Monsters from Inner Space’.

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis heeft een interessante collectie moderne kunst, waarvan de werken zich grotendeels in de publieke gedeelten van het gebouw bevinden. De kunstwerken zijn in de eerste plaats bedoeld voor de jeugdige patiënten. 'Deze zijn er ook om te zorgen dat je je niet hoeft te vervelen in het ziekenhuis,' aldus de website van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. In de centrale hal is naast de balie een film te zien van Marijke van Warmerdam met de titel ‘Le Retour du Chapeau’ uit 1999. In de film is te zien hoe de wind een hoed steeds verder meevoert over de rand van een ravijn, waarna het langzaam weer in de richting van de camera terugkomt. Ook de projector die in een glazen cabine staat is zichtbaar. In het gebouw is verder nog werk te zien van Tom Claassen, Jeroen Werner, Michel François, Jaap de Jonge, Evelyne Janssen en Christoph Seyffert, Harold Schouten, Gé-Karel van der Sterren en Guido Geelen. SKOR heeft de totstandkoming van de werken van Rob Birza en Marijke van Warmerdam begeleid. (VH)

Guido Geelen - ZT (1999)
Guido Geelen - ZT (1999)
foto: Guido Geelen

Marijke van Warmerdam - Le retour du chapeau (1999)
Marijke van Warmerdam - Le retour du chapeau (1999)
foto: SKOR

Rob Birza - Zizo en de zandmannetjes (1998)
Rob Birza - Zizo en de zandmannetjes (1998)
foto: SKOR

Michel François - ZT (1998/99)
Michel François - ZT (1998/99)
foto: SKOR

Kunstenaars: