kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Kinetisch object

In de 22 meter hoge binnenruimte van het UMC worden de vloer en het plafond optisch met elkaar verbonden door twee enorme bewegende, zogenaamde kinetische objecten. Wat je ziet zijn twee grote buizen met platte schijven aan het uiteinde, die bijna rakelings langs elkaar schuiven. Die beweging wordt op gang gebracht door magneten die in de objecten zijn verwerkt. Omgevingskunstenaar Jan Hein Daniëls (1946) ontwikkelde dit werk in samenwerking met Marcel van Vuuren (1945), met wie hij een aantal kinetische objecten maakte. Hun eerste werk, gemaakt tussen 1983 en 1985, was een magnetische mobile voor het G.E.B.-hoofdkantoor in Amsterdam. De ontwerpen die hierna volgden, zoals ook dit object in het UMC, hebben een vereenvoudigde vorm maar zijn daarom niet minder monumentaal.

Met deze kinetische objecten verbeelden Daniëls en Van Vuuren hun fascinatie voor abstracte natuurkundige verschijnselen, zoals magnetisme, licht en beweging. De onverwachte en asymmetrische bewegingen die voortgebracht worden door de objecten, vertonen de onzichtbare krachten achter de dingen en geven een samengaan tussen kunst en techniek weer. Daniëls was altijd al geïnteresseerd in het onderzoeken van grensgebieden tussen kunst, architectuur, techniek, theater en vormgeving. En zijn ‘Kinetisch object’ kan gezien worden als een voorloper van de huidige aandacht voor techniek en nieuwe media bij kunstwerken in de openbare ruimte. Toch is er een groot verschil tussen de jaren tachtig en nu. Het ging Daniëls destijds om ‘het zichtbaar maken van de beeldende kwaliteiten van een plek’. Nu wordt dit beschouwd als een te autonoom uitgangspunt gaat het om de vermeende interactiviteit van dit soort werken. (IC/VH)


foto: onbekend

Kunstenaars: