kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Monument voor de stad Amsterdam

Dit ongewone monument bestaat uit 17 gevulde kisten waarvan de inhoud pas over vijfhonderd jaar mag worden opgegraven. De kisten zijn verpakt in één grote roestvrijstalen kist die op zijn beurt in een betonnen omhulsel zit. De inhoud moet de mens in het jaar 2477 informeren over het Amsterdam van 1977. De spullen in de kisten geven een tijdsbeeld van Amsterdam en bevatten onder andere lucht- en watermonsters, een film en foto's van Amsterdam, een filmprojector, een bandrecorder met een radioprogramma, kranten en weekbladen. De inhoud van het graf is in gouden letters gegraveerd in het vierkante blok graniet die het geheel afdekt.

Pieter Engels heeft meerdere publieke werken gerealiseerd in Amsterdam. De meeste worden gekenmerkt door zijn conceptuele werkwijze, zoals het bomenproject dat hij in 1979 samen met Shlomo Korèn realiseerde in het Rembrandtpark en het monument van 'de anonieme arbeider' uit 1977. Het monument voor de stad Amsterdam was indertijd zeer omstreden. Dat de gemeente Amsterdam voor dit ironische monument geld beschikbaar stelde werd door velen niet begrepen. (VH)


foto: AFK

Kunstenaars: