kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zwevend Blok

'Zwevend Blok' werd in 1989 geplaatst op het dijklichaam van de Van Nijenrodeweg in Buitenveldert. Omdat het zware stalen blok wordt ondersteund door vijf ogenschijnlijk onstabiele dragers, veroorzaakt het beeld bij de toeschouwer een zekere desoriëntatie. Een zesde drager maakt een grote hoek om het blok aan de bovenkant te ondersteunen. Vanuit verschillende gezichtspunten levert het geheel steeds een ander beeld op.

Rik van Dolderen (1958) wordt geboeid door moderne wereldsteden als Tokio, Los Angeles en New York. Tijdens en direct na zijn studie liet hij zich inspireren door de geschiedenis van een bepaalde plek, ingegeven door de opvatting van de architect Aldo Rossi dat alle onderdelen van een stad gezien moeten worden als restanten van het leven. In de jaren tachtig maakte Van Dolderen gebruik van beeldelementen die verwijzen naar een stedelijke context. Na 1988, beïnvloed door een reis naar Japan en door de ideeën van Roland Barthes en Paul Virilio, veranderde zijn werk. Sinds die tijd spelen aspecten als beweeglijkheid, schijnbare gewichtloosheid en transparantie een belangrijke rol. 'Zwevend blok' maar ook 'Hek', dat in de wijk Nieuw-Sloten staat, zijn hier voorbeelden van. (VH)

Rik van Dolderen - Hek (1993)
Rik van Dolderen - Hek (1993)
foto: AFK

Rik van Dolderen - Baldakijn (1994)
Rik van Dolderen - Baldakijn (1994)
foto: Rik van Dolderen


foto: Véronique Hoedemakers

Kunstenaars: