kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Industrieel Monument

'Een open wagon als industrieel monument.' Die is te zien op het voormalig terrein van de Stadse Rietlanden in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Het monument is moeilijk als zodanig te herkennen; menigeen zal het eerder als reguliere architectuur beschouwen. Toen bleek dat op deze locatie een nieuwe wijk zou worden gebouwd, werd besloten zoveel mogelijk historische elementen te handhaven door bijvoorbeeld oude gebouwen een nieuwe bestemming te geven. 'Industrieel Monument' ligt in het verlengde van deze gedachte: Atelier Van Lieshout restaureerde het opzichtershuisje op het perron. Een aannemer gaf de rest van het gebied op authentieke wijze opnieuw vorm.

'Industrieel Monument' is niet direct herkenbaar als product van Joep van Lieshout. Hij is bekend geworden met zijn kleurrijke polyester sanitair en zelfgebouwde 'mobile homes', maar realiseerde (nu onder de naam Atelier Van Lieshout) ook werk voor de (semi)openbare ruimte, zoals het 'Drijfbeeld' in Amsterdam-Noord , de wachtruimten in Schiphol en de 'Clip On' bij het Utrechtse Centraal Museum. Toch staat 'Industrieel Monument' niet op zichzelf. Het 'Drijfbeeld' bijvoorbeeld is bedoeld als monument voor de verdwenen woonboten in ouderwets Hollandse stijl. Nog sterker in de buurt komt het (geheel historisch verantwoord) herbouwde palingvissershuisje bij het Eemmeer in Zeewolde, dat net als het perron in Amsterdam verwijst naar de culturele geschiedenis van deze plekken. (VH)


foto: VĂ©ronique Hoedemakers

Kunstenaars: