kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Animaris Rhinoceros Transport

Net boven het wateroppervlak, op een sokkel vastgeschroefd, staat hij als een versteend fossiel in de Albadagracht: de Animaris Rhinoceros Transport. De gelede poten onder het bovenstuk duiden de wijze van voortbewegen aan van wat een prehistorisch beest lijkt. Met zijn gewicht van 2.8 ton heeft het ook gelopen voordat hij hier werd geplaatst. Op 18 september 2004 tussen twaalf en drie werd hij over de kade voortgetrokken door jongeren. Daarna is hij hier opgesteld. De meer dan 4,5 meter hoge reuzenkrab van staal en polyester is een fiks exemplaar van de Animari, (van animal = dier en mare = zee), de pseudo-biologische benaming van Theo Jansen (1948) voor zijn Strandbeesten. Hun natuurlijke habitat is het Noordzeestrand en met het oog op de ondergrond van los zand wordt ook duidelijk hoe efficiënt hun voortbewegingssysteem is van reeksen gelede poten. Het is alsof na een lange evolutie een krab en een rups zijn gekruist met als resultaat een machine die het principe van bewegen verbeeldt.

Theo Jansen studeerde natuurkunde aan de TU in Delft maar na enkele jaren richtte hij zich alleen nog op het kunstenaarschap. Sinds vijftien jaar werkt hij aan de evolutie van de Animari. Meestal bestaan de Strandbeesten uit een geraamte van het superlichte gele elektriciteitsbuis die voortstappen in de wind en aan de hand van hun maker. In de toekomst zullen ze onafhankelijk hun weg zoeken, waarheen de wind hen voert, voortgedreven door luchtdruk die is opgebouwd door de straffe Hollandse bries in "windmagen", petflessen.
Theo Jansen hoort tot het type van de kunstenaar/uitvinder en in zijn onderzoek herinnert hij aan 19e eeuwse onderzoekers als Marey en Muybridge die de vlucht van een vogel of de galop van een paard vastlegden in fotoreeksen waarmee ze het motorische aspect van beweging in beeld brachten. (BJ)


foto: Loek van der Klis


foto: Theo Jansen


foto: Loek van der Klis

Kunstenaars: