kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Monument voor Vrouwen van Ravensbrück

Dit monument op het Museumplein, waartoe in 1972 het initiatief werd genomen, gedenkt de 90.000 vrouwen die omkwamen in het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Daarnaast is het bedoeld als eerbetoon aan de vrouwen die omkwamen door verzetsdaden in de Tweede Wereldoorlog. Op een natuurstenen podium staan, in hoogte oplopend, elf rechthoekige roestvrijstalen panelen. In een halve boog geplaatst omringen deze panelen een cilinder van waaruit lichtflitsen komen. Dit witte, kille licht wordt door de omringende metalen platen weerkaatst en doet denken aan de zoeklichten van het kamp. Wie het natuurstenen platform betreedt en de cilinder nadert, merkt dat er naast de lichtflitsen ook bonkende, van een hartslag afgeleide geluiden uitkomen. Als monument is dit werk op zijn minst opmerkelijk te noemen. Het gebruik van het kille roestvrij staal, de strakke geometrische vormen en de inzet van onheilspellend licht en geluid was een breuk met de traditionele monumentenstijl. In die zin was dit monument zijn tijd ver vooruit.

Het Monument voor Vrouwen van Ravensbrück bevond zich oorspronkelijk bij het Van Goghmuseum. In verband met de uitbreiding van dat museum en de herinrichting van het Museumplein werd het beeld naar de overkant van het plein verplaatst. Het deels vernieuwde en opgeknapte monument werd in 1996 opnieuw in gebruik genomen. (VH)


foto: Ingrid Commandeur


foto: Ingrid Commandeur


foto: Ingrid Commandeur

Kunstenaars: